Gluténmentes mézes-diós kocka

Ízvilágra a Marlenka trónbitorlója, itthon mindenki imádja - húsvétra készült, a vendégeket is egytől-egyig levette a lábukról. Őszinte leszek Veletek - mikor Anya először sütötte ezt a süteményt, körülbelül 10 éve, nekem is nagyon ízlett - így egyik szelet jött a másik után... tudni kell, hogy itt aztán tömény édes ízek végtelen harmóniájáról van szó, ebből adódóan körülbelül 2 szelettel bőven el is telik az ember. Én valamiért nem teltem el, és vígan merültem el az édes ízvilágban, minden egyes falatot kiélvezve - nem kell meglepődni, az a mennyiség, amit hirtelen betermeltem, utólag soknak bizonyult. Azóta inkább más süteményt választok az ünnepek alkalmával. :) Ez meg megmarad a többieknek, akik a mérték fogalmát ismerve felelős felnőttek módjára képesek megelőzni azt, hogy rosszul legyenek. :D (Azóta már természetesen én is tanultam a hibámból.)
Na, nézzük, hogyan készül ez a gaz csábító.

Hozzávalók
Tészta
  • 45 dkg Mester család süteményliszt
  • 2 tojás
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 2 ek. méz
Krém
  • 2 ek. liszt (Anya Mantlert használt, de igazából bármilyen jó)
  • 3 ek. kukoricakeményítő
  • 10 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 5 dl tej
  • 20 dkg vaj
Tetejére
  •  30 dkg dió
  • 8 dkg cukor
  • 12 dkg vaj
  •  3 ek. méz
Kezdjük a felső réteggel, mert ennek picit hűlnie kell. Elkezdjük karamellizálni a 8 dkg cukrot, majd mikor már felolvadt, hozzáadjuk a mézet, kis keverés után az összetört (nem darált, hanem darabokra tört) diót. Mehet bele a vaj is, alaposan elkeverjük, hogy utóbbi is felolvadjon, majd félretesszük és nekiállunk a tésztának.
A tésztához összeolvasztjuk a cukrot, a mézet és a vajat, majd a többi hozzávalóval összedolgozva rugalmas tésztagombóccá gyúrjuk. A tésztagombócot két részre osztjuk, majd egyesével sütőpapíron kinyújtjuk - az egyiket rátesszük egy 30*40-es tepsi hátuljára és 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Mikor ez elkészült, mehet a másik tésztalap, de ezen még sütés előtt eloszlatjuk a már nagyjából kihűlt, de még könnyen formázható diós-karamellás finomságot - itt érdemes arra figyelni, hogy a felső réteg tésztát inkább nyújtsuk picit keskenyebbre, mint maga a tepsi, mert a diós-karamellás réteg egy picit le fog folyni a széleken - inkább a sütőpapírra folyjon, mint a sütőbe. Ezt is megsütjük, 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt - itt közben nézegessétek, nehogy megégjen a teteje.
Mikor kisült mindkét lapunk - a sima és a felső is, nekiállhatunk a krémnek. A tejből, lisztből, keményítőből, cukorból, vaníliás cukorból krémet főzünk, majd mikor kihűlt, robotgéppel belekeverjük a vajat.
Ekkorra már valószínűleg a lapok is kihűltek, így összeállíthatjuk a süteményt. A sima lapot tesszük alulra, rákenjük a krémet, majd mehet a diós-karamellás feltéttel ellátott tésztalap a tetejére.
Érdemes 1-2 napot várni vele, akkor érnek össze tökéletesen az ízek, így ebben a sütiben az is nagyon jó, hogy ha készülünk egy ünnepre, ezt már napokkal előtte elkészíthetjük és tökéletes lesz az adott alkalomra.
Nem utolsó sorban pedig még szép is! :)



sign photo sign_zpsd9768155.png

Share:

0 hozzászólás