Gluténérzékenységi gyorstalpaló #1: glutén, gluténérzékenység

Mivel sajnos azt tapasztaltam, hogy a dokik nem adnak kellő tájékoztatást a gluténérzékenységet igazoló lelet mellé, arra jutottam, hogy hasznos lenne egyfajta "gluténérzékenységi gyorstalpaló" különféle alaptémákban. Elsőként például fontos lenne azt tisztázni, hogy egyáltalán mi az a glutén és mi a gluténérzékenység?



A glutén egyes gabonafélékben (búza, árpa, rozs) megtalálható fehérje. E három gabona mellett azonban a zabot is tiltólistára soroljuk, hiszen a termesztés/betakarítás/szállítás/tárolás/feldolgozás együtt történik a többi gabonával, így olyan mértékben szennyeződik, hogy gluténérzékenyek nem fogyaszthatják. Létezik gluténmentes zab, ezt teljesen elkülönítve kezelik, és a csomagoláson mindig fel is tüntetik, hogy az adott zab gluténmentes - számunkra csakis a gluténmentes jelöléssel ellátott zabtermékek fogyaszthatóak!
Óriási tévhit tehát, hogy a glutén egyenlő a liszttel. Megértem a zavarodottságot, ugyanis mikor rólam derült ki, hogy gluténérzékeny vagyok, körülbelül én is ennyit tudtam saját kútfőből hozzátenni a dologhoz, hogy a gluténnak valamilyen szinten a liszthez van köze, így akkor mostantól nem eszem kenyeret, tésztát meg süteményt, aztán jó napot. Ez hatalmas hülyeség, hiszen glutén nem csak liszt formájában kerülhet egy ételbe, megjelenhet stabilizátor, állagjavító, rost, keményítő stb... formájában is, így kerülhet glutén például egy csokoládéba, szalámiba, joghurtba, vagy akár fűszerbe... gyakorlatilag bármibe.

A gluténérzékenység egy autoimmun betegség, tehát nem egy ételallergia. Ebben különbözik a többi ételérzékenységtől, hogy míg mondjuk egy laktózérzékenység vagy tojásallergia esetén azonnali tünetek jelennek meg (amik nagyon súlyosak is lehetnek), az illetőnek tej vagy tojás fogyasztás hatására hasmenése lesz, görcsölni fog a hasa, hányni fog, kiütések jelennek meg a bőrén (durvább esetekben, mondjuk egy mogyoróallergiánál elájul, fulladni kezd, vagy nem kell többet mondanom a brit tévés producerrel történt tragédiánál...), a kezeletlen gluténérzékenység az azonnali tünetek mellett sajnos hosszútávon is komoly szövődményekhez vezet.
Ha egy gluténérzékeny glutént fogyaszt, a szervezete méregként érzékeli a bekerülő glutént és rögtön elindul az autoimmun folyamat, a szervezet gyakorlatilag saját maga ellen indít támadást. Ez az autoimmun folyamat a vékonybél felső szakaszát érinti, az itt található bélbolyhok (amik a felszívódásért felelősek) gluténfogyasztás hatására - egy gluténérzékeny esetében - folyamatosan elkezdenek ellaposodni, majd egy idő után el is halnak.... ez pedig a felszívódás hiányához vezet, ami rengeteg rengeteg azonnali tünet mellett hosszú távon sajnos komoly szövődményeket okozhat. 

Innen folytatom a következő gluténérzékenységi gyorstalpalóban. :)

Share:

0 hozzászólás