Gluténérzékenységi gyorstalpaló #3: vizsgálatok

Az előző gyorstalpalót ott hagytam abba, hogy a tünetek tükrében fontos orvoshoz fordulni, hogy elkerülhessük a súlyos szövődményeket.



Nagyon fontos, hogy a vizsgálatok előtt semmiképpen nem szabad gluténmentes diétát tartani, mondom is, hogy miért. Ha gluténérzékeny vagy, gluténfogyasztás hatására a véredben antitestek jelennek meg, ez az autoimmun folyamat része. A vérvizsgálat pontosan ezekre az antitestekre alapoz, azt nézik meg, hogy az antitestek megtalálhatóak-e a véredben - ha igen, akkor nyilvánvalóan gluténérzékeny vagy. ÁM! Ha előtte diétázol, akkor nem kerül glutén a szervezetedbe, aminek a hatására az antitestek megjelenhetnének a véredben, tehát a vizsgálat negatív lesz... és nem azért, mert nem vagy gluténérzékeny.
Úgyhogy a vizsgálat első része ez a vérvizsgálat, sokaknál egyértelmű eredményt ad (hála Istennek én is ebbe a csoportba tartozom), ekkor egyértelműen kimutatható, hogy gluténérzékeny vagy. 
Ha nem ennyire triviális a dolog, akkor menni kell tovább és egy vékonybél biopsziára kerül sor, ekkor mintát vesznek a vékonybélből és megnézik, hogy a bélbolyhaid milyen állapotban vannak - ebből meg lehet mondani, hogy a tüneteidet gluténérzékenység okozza-e. Ez így első hangzásra/olvasásra elég elrettentő dolog, de az a nagy szerencse, hogy már lehet kábításban kérni, így az ég adta világon semmit, de semmit nem fogsz érezni a dologból. (És amúgy néhány helyen már altatásban is végzik.)
Az eredményre néhány hetet várni kell, de utána legalább vagy megtudjuk, mi okozza a problémáinkat, vagy még egy opciót kihúzhatunk a listáról.

Share:

1 hozzászólás

  1. Az a baj, hogy a történet mégsem ilyen egyszerű.
    Én egy autoimmun betegség miatt kezdtem el a diétát, és bár az orvosok szerint nincs összefüggés a két dolog között, én jobban érzem magam mióta diétázok, bár nem vagyok gluténérzékeny a vizsgálat szerint.
    De olyan embert is ismerek, akinél a magyarországi vizsgálat semmit sem állapított meg, az Ausztriában végzett viszont igen.

    VálaszTörlés