DECEMBER 1. - Mézeskalács rizslisztből

Talán a mézeskalács az egyik legelterjedtebb karácsonyi édesség, így mivel is indíthatnánk az adventi sorozatot, ha nem mézeskaláccsal? :) 
Rizslisztből készítettem, így nincs szükség semmilyen lisztkeverékre. Első nap ez egy ropogósabb változat (én valamiért ezt jobban is szeretem, pedig a többség általában a puhább mézesért van oda), de másnapra szépen visszapuhul - még akkor is, ha nem tesszük dobozba. Én az asztalon felejtettem a tányért néhány szem kis mézeskaláccsal, a méztől annyira jó kis "nyúlósan" puha lett, még az is lehet, hogy megszeretem a puhább verziót is! :D Ha dobozba teszitek, biztos még puhább lesz. :) 


Hozzávalók
  • 250 g rizsliszt
  • 5 g útifűmaghéj
  • 5 g gluténmentes sütőpor
  • 75 g cukor
  • 1 csipet só
  • mézeskalács fűszer (fahéj, szegfűszeg stb. ízlés szerint)
  • 1 tojás
  • 70 g méz
  • 50 g margarin
A rizslisztet elkeverjük az útifűmaghéjjal, sütőporral, cukorral, sóval, fűszerekkel, majd beleütjük a tojást és az együtt összemelegített mézet és margarint. Elkezdjük összedolgozni, morzsolgatjuk, majd gyúrjuk - ne ijedjetek meg, ez eleinte egy rémálom tésztának fog tűnni. :D Nem akar összeállni, tök száraz - ez teljesen normális. Addig dolgozzunk rajta (néhány percről van szó), amíg nem tud egy gombóccá összeállni. Ha összeállt, takarjuk le, hagyjuk 20 percig pihenni, az útifűmaghéj szépen tenni fogja a dolgát.
20 perc után alaposan gyúrjuk át, majd tegyük rizsliszttel szórt felületre, ahol szintén gyúrjuk át - nekem még vett fel egy kis lisztet.
Nyújtsuk vékonyra és szaggassuk ki a mézeskalácsokat.
175 fokos sütőben süssük pirulásig (kb 10-12 perc), nekem icipicit túlsült, mert éppen telefonáltam és olyan fontos dolgokról beszélgettünk, hogy a mézeskalács kicsit kicsusszant a fejemből. :D
De így még ropogósabb lett, úgyhogy nekem még jobban is ízlik! :)

Úgyhogy adventi sütögetésre fel, 'this the season! ♥ :)





Share:

7 hozzászólás

  1. Szia! Működik ez a recept barna riszliszttel is? A válaszod előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Barna rizsliszttel csináltam és jó lett. Nekem nehezen állt össze igy tettem még hozzá egy plusz tojást.

      Törlés
  2. Szia, kipróbáltam szuper :) Nagyszerű hogy rizslisztből milyen egyszerűen milyen finomakat lehet sütni :) Köszönöm

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szuper recept, köszi szépen!!! ✌️✌️✌️

    VálaszTörlés
  4. Nekem a rizslisztből készült sütik már másnapra szétmorzsolódnak.. :-((

    VálaszTörlés
  5. Szia, nekem sem iazán akar összeállni a tészta :( Melyik márkát használtad a lisztből?
    Adtam hozzá még vajat és tojást, de ... sajnos közel sincs olyan szép, mint a Tiéd. Mi lehet még a gond?
    Köszi előre is!

    VálaszTörlés
  6. Szia. Érdeklódnék, hogy keményító el tudom e helyettesíteni az útifűmaghéjat? Ha igen, mennyiségileg ugyanannyit használjak?
    Előre is köszönöm a választ. 😊

    VálaszTörlés