Gluténtartalom: 20 mg/kg alatt

Többen írtátok, hogy jó lenne olyan kérdéseket együtt is megtárgyalni, amiket levélben kapok tőletek. Ezzel a 20 mg/kg határértékkel kapcsolatban számtalan levelet, kommentet, emailt kaptam, tehát ez kétségkívül egy olyan kérdés, amit fontos megbeszélni.
Vannak olyan termékek, amin ott van az áthúzott búzakalász, a gluténmentes felirat, megörülünk, majd megfordítjuk és rá van írva, hogy glutént 20 mg/kg alatt tartalmaz(hat). Vagy valami hasonló. 
A 20 mg/kg az a határérték, ami alatt gluténmentesnek számít a termék (ez körülbelül NULLA), ezekben az esetekben fel sem kéne tüntetni, hogy egyáltalán ennyi van benne. Simán előfordulhat, hogy a jól bevált, gluténmentes felirattal, áthúzott búzakalásszal ellátott kukoricapelyhünk, csokoládénk, kekszünk, lisztünk, tésztánk is tartalmaz 20 mg/kg alatt glutént, csak éppen nem írják rá, hiszen amíg nem lépi át ezt a határértéket a gluténtartalom, a termék gluténmentes.
Mennyi ez a 20 mg/kg? A milligramm a kilogramm milliomod része, tehát egy kg kenyeret egy MILLIÓ részre kellene különválasztanunk, és abból 20 darab lenne megengedett. Na, aki egy kg kenyeret szét tud választani millió darabkára, azt megtapsolom. :D Ez nulla! Ez a mennyiség kevesebb, mint amennyi mondjuk egy étteremben a szálló lisztporral rákerülhet az ételekre.
A felirat, hogy a határérték (20 mg/kg) alatt tartalmazhat, egy nagyon korrekt infó a gyártótól, hiszen, ahogy már feljebb is írtam, nem kell ráírniuk, mert a termék gluténmentes!
Ha kipróbáltad az adott terméket és Neked problémát okozott, akkor természetesen ne fogyaszd! De azt tudni kell, hogy a gluténmentes, áthúzott búzás termékek, amik csomagolásán szó sem esik gluténról is ugyanúgy tartalmazhatják a 20 mg/kg alatti glutént, csak éppenséggel nem tudunk róla. Hiszen - még egyszer - gluténmentes.




+ A nyomokban infós termékek esetén nem érdemes kockáztatni. Meglehet, hogy szerencsénk van és csak a határérték alatti mennyiség került bele, de bőven meglehet, hogy ennél sokkal több (lásd: Orbit rágó, 5-szörös érték). Nem éri meg.

sign photo sign_zpsd9768155.png

Share:

0 hozzászólás