Gluténmentes kakaós kiflik
Úgy döntöttem, hogy a videóban bemutatott finomságok receptjét bejegyzés formájában is közzéteszem, mert így könnyedén vissza lehet keresni a hozzávalókat is. :)
Kezdjük a kakaós kiflikkel!
Hozzávalók
- 250 g Schär mix B
- 4 g porélesztő
- 1 ek. cukor
- 1 csipet só
- 1 csapott ek. útifűmaghéj
- 1,7 dl meleg tej
- 1 tojás
- 40 g olvasztott margarin/vaj
- olvasztott margarin/vaj
- Nesquik kakaópor
- 1 tojássárgája
- 1 ek.tej
A száraz összetevőket alaposan összekeverjük, ráöntjük a meleg tejet, majd beleütjük a tojást. Robotgép dagasztófejével elkezdjük összedolgozni, mehet az olvasztott margarin, tovább dagasztjuk, majd tiszta konyharuhával letakarva 50 percet kelesztjük.
Rizsliszttel szórt nyújtólapon vékony, téglalap alakúra nyújtjuk, majd megkenjük olvasztott margarinnal/vajjal és megszórjuk Nesquik kakaóporral. Hosszú szárú, vékony háromszögeket vágunk belőle, majd feltekerjük őket.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a kis kifliket, a tetejüket megkenjük a tojássárgája és az ek. tej keverékével és 175 fokos sütőben 20-25 perc alatt csodaszépre sütjük őket! :)A videót pedig itt meg tudjátok nézni:
4 hozzászólás
Kedves Dóri! A tészta a kelesztés után ragadt, nem tudtam nyújtani. A lisztet Schar Mix IT-tel helyettesítettem (a Mix C lupintartalma miatt). Ez okozhatta, hogy nem tudtam a tésztával dolgozni? Vagy van olyan, hogy "túlkelesztettem"? Bocsi, ha hülyeséget kérdezek, de még csak most kezdtem el gluténmentesen sütni (kisfiam érintettsége miatt).
VálaszTörlésVálaszodat előre is köszönöm: Andi
Kedves Andi!
TörlésEgyáltalán nem kérdezel hülyeséget. :) Előfordul, hogy picit ragad a tészta, lehet, hogy nagyobb volt a tojás, amit használtál, picit több ment a tésztába ebből, vagy egy kicsit kevesebb abból. Bármi előfordulhat, de ilyenkor nem kell megijedni. Ha ragad a tészta, gyúrd át rizsliszttel - ahogy a videóban láthatod, szórd meg a deszkát/nyújtólapot és egészen addig gyúrogasd benne a tésztát, amíg ragad. Érezni fogod, ha már jó az állaga és lehet nyújtani. :)
Schär mix it-tel is ugyanolyan jól kell működnie a receptnek. :)
Úgy általánosságban: ha nem olyan állagú a tészta, mint lennie kéne - ha túlságosan ragad, gyúrd át még liszttel, ha túl száraz, törős, tegyél hozzá még valamilyen folyékony hozzávalót, lehet tejföl, olvasztott margarin, tojás...
Kedves Dóri!
VálaszTörlésNagyon köszönöm a gyors választ. Megpróbálom mégegyszer, remélem ezúttal sikerülni fog:)
Kedves Dori!
VálaszTörlésNagyon jó ez a recept! A tészta szuper jól sikerült!
Köszönjük szépen! :)