Talán ez az a bejegyzés, amire vonatkozóan eddig a legtöbb kérdést, kérést kaptam. Így most eljött az idő, végre lefényképeztem az összes általam használt lisztet, így meg is mutatom Nektek!
A legfontosabb kérdés talán az, hogy a kelt tésztához mi a legjobb. Hiszen ez az a tésztafajta, amivel bizony meg lehet szenvedni, aztán, mikor az ember megtalálja a tökéletes liszteket, a szenvedés és a kudarc hirtelen átcsap sikerélménybe és a csoda-finomságokba.
Az egyik kedvenc kelt tésztákhoz való lisztem a Nutri Free Mix per Pane liszt, gyönyörű kenyér, zsemle készül belőle, és bármilyen kelt tésztás recept esetében tökéletesen helyt áll!
Nagyon szeretem a Mester család házi kenyérlisztjét, szintén tökéletes kenyér és zsemle alapanyag - de egyébként bármilyen péksütemény esetében nagyon jól használható.
Szintén nagyon jó a Mester család kelt tésztákhoz készült lisztje, bármilyen kelt finomságot készítünk, jól működik.
Bár nekem a kenyér, zsemle esetében nem annyira vált be a Schär mix B - vagyis a Schär kelt tésztákhoz való lisztje (vagy inkább mondhatnám azt, hogy az előzőek jobban beváltak), más keltekhez, mint croissant, csiga, batyu... tehát valamilyen töltelékes finomság esetében tökéletesen működik, nagyon szeretem használni. Emellett, ha valamiben nem vagyok biztos, hogy éppen milyen lisztet használjak hozzá, akkor általában ehhez nyúlok, ezzel nagy esélyem van arra, hogy sikerül. :)
Ugyanígy a Schär uiverzális lisztje, a Mix it!
Még szintén kelt tésztákhoz (kenyér, zsemle, vagy igazából bármilyen péksütemény) jó választás lehet bármelyik Glutenix kenyér sütőkeverék - van barna, magos, fehér, falusi kenyér liszt is. Én régen a magkeverésesért és a barnáért voltam oda, de egy ideje a falusi kenyér sütőkeverék jön be a legjobban. :) Egyeseknél problémás lehet, hogy gluténmentes búzakeményítőt tartalmaz, ugyanis van, akinek tünetet okoz akkor is, ha gluténmentes. Nekem szerencsére nincsenek tüneteim.
Tészták esetében, mint például a lasagne, ahol sokkal jobban megéri saját magunknak gyúrni a tésztát, mint megvenni közel 1000 Ft-ért egy doboz előre elkészített gluténmentes lasagne tésztát, a Nutri Free Mix per Pasta Fresca tésztaliszt és a Schär Farina tésztaliszt vált be a legjobban, egyszerűen fantasztikusan működnek, gyönyörű vékonyra lehet őket nyújtani és nem szakadnak. (Ha olyan süteményt sütök, amihez vékony tésztára van szükség, mondjuk egy pite esetében, tortilla, vagy rétes... szívesen keverek bele egy kis tésztalisztet, mert nagyon sokat segít abban, hogy szépen, töredezés nélkül, vékonyra tudjam nyújtani a tésztát.)
Sütemények esetében, ha lapokról van szó, mondjuk egy mézes krémesről, zserbóról, hókockáról vagy olyan sütiről, ahol fontos, hogy jól formázható legyen, egyértelműen a Mester család süteménylisztje a nyerő, elképesztő, hogy mit tud. :) Kekszekhez is tökéletesen működik, főleg egymagában, de ha szeretnénk picit gazdaságosabb kekszet, akkor ajánlom, hogy a rizslisztet keverjétek a Mester család süteménylisztjével, ugyanis a rizsliszt gazdaságos, a Mester sütiliszt pedig fantasztikusan feljavítja a tészta állagát és a végeredményt is.
Ha piskótáról van szó, egyértelműen a rizsliszt a favorit, ugyanis jó áron kapható és isteni lesz a piskótánk. :) Persze más lisztből is jó piskótát lehet készíteni, de nem ennyi pénzből. :) Eddig a Szarvasi rizslisztet használtuk, de sajnos arról kiderült, hogy nem gluténmentes, hiába írták a csomagolásra (ááá!!!), azóta Nagykun rizslisztet használunk. :)
Ha kevert süteményt készítek, akkor az teljes mértékben kevert, ugyanis lisztet is keverek. Általában megy bele mondjuk 1/3 arányban rizsliszt és 2/3 arányban valamilyen süteményliszt, például a Nutri Free Mix per Dolci süteményekhez készült lisztje, Farmo süteményekhez való lisztkeveréke vagy a Schär mix it, amiről az előbb már volt szó. Kevertek esetében egyébként majdnem minden lisztkeverék jól működik.
Palacsintasütésnél nálam egyértelműen a Mester család palacsintapor a megmentő, régen próbáltunk csak rizslisztből, de az nem volt tökéletes. Így rizslisztet keverek Mester család palacsintaporral és olyan palacsintát kapok, hogy hét nyelven beszél!
Rántáshoz nálunk a Mantler liszt vált be a legjobban, régebben szintén próbálkoztunk rizsliszttel, de az állaga miatt nekem az egy picit fura lett. Mantler liszttel viszont tökéletes!
Nokedlit már nagyon gazdaságosan készítünk. :) 1/3 arányban rizsliszt, 1/3 arányban kukoricaliszt, 1/3 arányban pedig valamelyik a fent említett tésztalisztek közül (Nutri Free Mix per Pasta Fresca, Schär Farina).
Azt ugye tudjuk, hogy a gluténmentes lisztek nem úgy működnek, mint például a búzaliszt. Alapvetően nem lesz annyira könnyű, puha a végeredmény, de ezen tudunk segíteni. Régebben mindig kis ciroklisztet kevertem az éppen használt lisztkeverékekhez, mostanában viszont a Nutri Free Mix per Pane Fibra+ lisztből keverek valamennyit, tényleg jót tesz a tészta állagának, puhább és könnyebb finomságok készülnek. :)
Néha előfordul, hogy vásárolunk Spar Free From lisztet, de csakis akkor, ha akciós. Ez nem jó kelt tésztákhoz, de pl. kevert sütibe teljesen jó. Tehát ha jó áron van, akkor el lehet használni, de igazából nem nagy szám.
Most persze felmerülhet a kérdés, hogy "Te jó ég, most komolyan ennyiféle lisztet be kell szereznem?". Nem kell. :) Ezek mind alternatívák, szerintem érdemes kipróbálni, Neked személy szerint melyik válik be a legjobban! Meg kell nézni az értékeket is, illetve az összetevőket, ha valamilyen más ételallergiád is van, akkor annak is megfeleljen az adott termék.
Szerintem rizslisztet mindenképpen érdemes otthon tartani, emellett valamilyen kelt tésztákhoz való lisztet - nem kell az összes, amelyik Neked a legjobb -, valamelyik tésztalisztet, illetve a Mester család sütilisztje is jól jöhet, hiszen az nyújtható tésztákhoz tökéletes, de más esetében is jól működik. Persze ha többféle van, az csak jó, hiszen keverheted tetszés szerint a liszteket, így egybegyúrhatod mindegyik pozitív tulajdonságát és a lehető legjobb eredményt kaphatod. :)
Szerintem rizslisztet mindenképpen érdemes otthon tartani, emellett valamilyen kelt tésztákhoz való lisztet - nem kell az összes, amelyik Neked a legjobb -, valamelyik tésztalisztet, illetve a Mester család sütilisztje is jól jöhet, hiszen az nyújtható tésztákhoz tökéletes, de más esetében is jól működik. Persze ha többféle van, az csak jó, hiszen keverheted tetszés szerint a liszteket, így egybegyúrhatod mindegyik pozitív tulajdonságát és a lehető legjobb eredményt kaphatod. :)
Tags:
termékek
1 hozzászólás
Szia!
VálaszTörlésMost találtam rá a blogodra és azt kívánom, bár előbb ráakadtam volna és akkor nem vásárolok össze mindenféle lisztet... Sebaj. Igazából azt szeretném kérdezni, hogy hol veszed ezeket a liszteket? Mondjuk mester család lisztekkel már találkoztam, meg nyilván a spáros verzióval is, de Nutri free-vel még sehol sem. Azt hol lehet kapni?
Köszi előre is. :)