Gluténmentes mákos rétes

Ezek a gyönyörű rétesek ma készültek... körülbelül 10 perc volt összeállítani, és még 18-20 percet kellett várni, hogy elkészüljön. Elég jó, nem? :)
Isteni finomak lettek, úgyhogy innentől Kisséknél beindul a rétesgyár ;) Nagyon egyszerű, csupán a Spar-ban beszerezhető gluténmentes rizslapra (és egy kevés vízre) van szükség a "rétestésztához". Tökéletesen működik.
Hozzávalók (2 kisebb rúdhoz)
  • 12 db rizslap
  • víz
  • 200 g darált mák
  • 75 g porcukor
  • 2 ek. méz
  • 2 csapott ek. rizsdara
  • 1,8-2 dl tej
  • olvasztott vaj/margarin
  • meggy
Először is a töltelékkel kezdjük, hogy egy icipicit tudjon hűlni. Elkeverjük a mákot a porcukorral, a rizsdarával, a mézzel, ráöntjük a tejet, majd tűzhelyen addig melegítjük, míg egyet "rottyan". 
Levesszük a tűzről és addig félretesszük, hogy ne tűzforrón töltsük a rétesbe.
Levágunk egy nagyobb lap sütőpapírt, majd kiterítjük - ezen fogjuk összeállítani a rizslapokat. Én egy "rúdhoz" 6 rizslapot használtam, ha több "tésztát" szeretnétek bele, akkor nyugodtan mehet duplán, tehát az egy sor rizslapra majd tegyetek még egy sort.
Semmi ördöngösség, csupán vízzel teli tálba mártjuk a rizslapokat néhány másodpercre, hogy picit megpuhuljanak, majd egymást fedve elkezdjük lerakosgatni. Egymás mellé - egymást fedve - hármat teszünk, majd alá indítunk még egy hármas sort, de úgy, hogy a felsőkkel is fedjék egymást. Na és akkor itt jön az, hogyha több tésztát szeretnénk, akkor csinálunk még egy réteget.
Ha megvagyunk, eloszlatjuk rajta a mákos töltelékünk felét, megszórjuk meggyel, majd picit behajtjuk a szélét (már szépen megpuhultak a rizslapok) és a sütőpapír segítségével feltekerjük.
Ugyanezt megismételjük még egyszer, hiszen van még egy adag töltelékünk.
A rudakat tepsibe tesszük, tetejüket megkenjük olvasztott vajjal/margarinnal és 175 fokos sütőben 18-20 perc alatt készre sütjük.
Nagyon-nagyon-nagyon finom!! :)






sign photo sign_zpsd9768155.png

Share:

0 hozzászólás