"Gluténmentes" ételeket kínáló vendéglátóhelyek

Gluténmentes ételeket kínáló vendéglátóhelyből sajnos nagyon kevés van. "Gluténmentes" ételeket kínáló vendéglátóhelyből viszont annál több.
Egyre több helyen olvasom, hogy elkezdtek gluténmentes ételeket is készíteni, illetve már több gluténmentes finomság is szerepel az étlapjukon. A gluténérzékeny embernek megdobban a szíve, és reménykedve küldi el az érdeklődő emailt, hogy az a gluténmentes finomság valóban gluténmentes-e. Aztán jön a válasz, néha direkten kimondva, néha  ilyen-olyan köntösbe burkolva  a keresztszennyeződés elkerülésére vonatkozóan.


"Hát, próbálkozunk."
"Igyekszünk elkerülni a keresztszennyeződést, de a teljes mentességet nem garantáljuk."
"Hamburgerünk esetében a buci gluténmentes, de a többi összetevőről nincs információnk."
"Nem elkülönítve készítjük, de már sok gluténérzékeny evett nálunk, és nem volt bajuk tőle."
"A keresztszennyeződés elkerülésére nem tudunk figyelni."
Na, most akkor had világosítsalak fel, hogy innentől kezdve nem gluténmentes ételt kínálsz, barátom! Tehát akkor nem is úgy kéne hirdetni.
A Codex Alimentarius szerint egy termék akkor tekinthető gluténmentesnek, ha gluténtartalma nem haladja meg a 20 mg/kg határértéket. Ha nem külön készül az étel, ugyanazokat az eszközöket használják, akkor ez már bőven több lehet, mint a megengedett érték.
  1. "Hát, próbálkozunk."
    A próbálkozás szép dolog, de nem elég, ha az ember gluténérzékeny.
  2. "Igyekszünk elkerülni a keresztszennyeződést, de a teljes mentességet nem garantáljuk."
    Az igyekezetnél ugyanez a helyzet.
  3. "Hamburgerünk esetében a buci gluténmentes, de a többi összetevőről nincs információnk."
    Ha a hamburgert kínálod gluténmentesként, akkor miért gondolod, hogy csak a bucinak kell gluténmentesnek lennie?
  4. "Nem elkülönítve készítjük, de már sok gluténérzékeny evett nálunk, és nem volt bajuk tőle."
    Az egy dolog, hogy az azt követő 20 percben nem ájult el az illető, de nem hiszem, hogy minden egyes ember azt követő éjszakájáról értesült a kedves pincér/tulaj. Meg amúgy is... valakinek nincs is azonnali tünete, viszont belül ugyanúgy roncsolódnak a bélbolyhai. Csak a bélbolyhok elfelejtettek üzenni a pincérnek/tulajnak.
  5. "A keresztszennyeződés elkerülésére nem tudunk figyelni."
    Akkor majdhogynem hiába használsz gluténmentes alapanyagokat...
Ezekből a pontokból adódóan ezek az ételek NEM GLUTÉNMENTESEK! Nem is értem, hogy egyáltalán miért hirdethetik őket így. És rengeteg helyen olvasom, hogy "de olyan helyen, ahol készül másfajta étel is, teljesen természetes, hogy nem tudják garantálni a gluténmentességet." Egyrészt oké, ha nem tudják, nem tudják, de akkor ne is írják ki, hogy gluténmentes ételük van, mert akkor az nem az. Másrészt pedig miért ne lehetne? Vannak olyan helyek, ahol igenis meg tudják oldani, időben elkülönítik a készítést, a gluténmentes ételt külön eszközökkel készítik, letakarják, ha szükséges. Hányan vezetnek úgy háztartást, hogy a család többi tagja nem tartja a gluténmentes diétát, mégis tud magának gluténmentes ételeket készíteni ugyanabban a konyhában úgy, hogy odafigyel.
És igen, ha valaki erre vállalkozik, akkor vállalkozzon arra is, hogy ez nem holmi hóbort, a félrevezető, de legalább kellően szenzációhajhász mentes ételeinek hirdetése közben az véletlenül sem esne le neki, hogy emberek egészségével, életével játszik.
Sokszor nevetek a csökkentett gluténtartalmú, meg a 95%-ban gluténmentes ételek hirdetésén, mert gyakorlatilag semmi értelmük nincsen, hiszen egy gluténérzékenynek olyannyira mindegy, hány %, ha már egyszer van benne. De komolyan mondom, igazuk van! Ők a korrekt vendéglátók, igenis kellően tájékoztatják az embert, hogy ha nem vagy érzékeny, de gluténmentes diétát tartasz, akkor ez Neked jó lesz. De ácsi, ha gluténérzékeny vagy, akkor ne egyél, mert nem tudjuk garantálni, hogy valóban az. De legalább jelölik. És nem hirdetik gluténmentesként a nem gluténmentes kaját csak azért, mert úgy több embernek tudják eladni.
sign photo sign_zpsd9768155.png

Share:

1 hozzászólás

  1. Szerintem a legtöbb hely már nem is a lisztérzékenyek miatt írja ki, h gluténmentes, hanem a paleosok miatt... nekik meg úgy mindegy. :S
    De az én kedvencem,amikor mondjuk receptújságokban a gluténmentes receptekhez oda van rakva egy saláta. Hahó... az amúgy is gluténmentes. Ha már kiírják címlapra, h gluténmentes receptek vannak az újságban, akkor ne rakott krumpli meg saláta legyen az a recept. :D Hanem valami, ami egyébként gluténos lenne, de átalakították.

    Huhh, befejezem. :D Ezen mindig fenn akadok. :D

    Egyébként nekem szerencsém van, a munkahelyem közelébe nyílt egy gluténmentes életmódbár (Cikória) és mindig oda szoktam menni ebédelni ha nem viszek magammal ebédet. Ott legalább garantálják a gluténmentességet. Nem csak 90%-ban. :D

    VálaszTörlés