A mi időnkben bezzeg nem volt ilyen, hogy gluténérzékenység...



Annyi, de annyi hülyeséget bírnak összehordani az emberek, hogy nem igaz. A közelmúltban például azzal kapcsolatban ragadott valaki billentyűzetet, hogy megírja nekem, a gluténérzékenység nem lehet örökletes, ezt csupán a gyógyszeripar találta ki, ezt pedig azzal tudja alátámasztani, hogy őseink idejében nem voltak gluténérzékenyek. Elsőként így az érdekelne, hogy honnan tudja? Oké, hogy mondjuk az ő családjában éppen nem volt gluténérzékeny, de honnan tudja, hogy a faluban az a család, akivel éppen soha nem beszélt, netán nem volt érintett? Vagy az ország különböző pontjain mások, akiket nem ismert? Hogy őszinte legyek, 5 évvel ezelőtt körülbelül azt sem tudtam, mi az a gluténérzékenység, de nem jelentettem ki, hogy ilyen nem is létezik csak abból az egészen egyszerű okból kifolyólag, hogy a közvetlen környezetemben éppen nem volt érintett személy. Ez az egyik.
Másik. A gluténérzékenység ugyanúgy létezett sok-sok évvel ezelőtt is, csak éppenséggel nem ismerték a betegséget, ebből adódóan diagnosztizálni sem tudták így, hogy "Te, Horváth Jolán, gluténérzékeny vagy." Megvoltak a panaszai szegénynek, aztán sajnos jöttek a szövődmények - a be nem tartott diéta miatt - és a legtöbb gluténérzékeny akkoriban meghalt vékonybél/vastagbél daganatban. Gondolták volna, hogy gluténérzékeny? Nem, mert sajnos sokan meghalnak rákban. Voltak meddő nők, vagy olyanok, akik esetleg egymás után sorra vetéltek el, és nem tudták az okát. Lehet, hogy gluténérzékenyek voltak? Lehet. Gondoltak rá? Nem, mert nem tudták, mi az a gluténérzékenység.
A Szegedi Gluténmentes Napon Vajda-Nagy Erika beszélt arról, hogy korábban a sápkórosnak nevezett gyerekek lehettek azok, akiket ma a gasztroenterológián gluténérzékenységgel diagnosztizálnak. A tünetek hasonlók voltak, csak akkor még az előző esetekhez hasonlóan szintúgy fogalmuk nem volt arról, hogy létezik ilyen, hogy gluténérzékenység.
Többen is írtak üzenetet, hozzászólást azzal kapcsolatban, hogy gyomor/vékonybél/vastagbél daganatban veszítették el szeretteiket, és nagy valószínűséggel ők lehettek azok, akiktől örökölték a gluténérzékenységet, csak sajnos róluk sosem derült ki. Sajnos sosem gondoltak rá, hogy esetleg a gluténérzékenység állhat a daganat hátterében, és a legrosszabb esetekben ilyen szövődményekkel járhat a kezeletlen gluténérzékenység.

Úgyhogy a gluténérzékenységet nem a gyógyszeripar találta ki, és igenis örökletes, úgyhogy ha van a családban érintett, kérlek menjetek el családszűrésre, vagy vigyétek el a szeretteiteket, hátha ők is érintettek. Legyetek gyorsabbak, mint a szövődmények!

Share:

0 hozzászólás