Gluténmentes hamburgerzsemle
Eddig mindig a Nutrifree hamburgerzsemlét használtam, de most nem volt itthon, ezért kénytelen voltam megbirkózni a házi változattal. Eddig nem azért nem álltam neki mert lusta voltam - általában mindent elkészítek házilag - csak egyszerűen a Nutrifree hambizsemle annyira finom volt, hogy nem akartam versenyre kelni vele.
Rátaláltam Bokor Bogi blogján arra a receptre, amiről a fotók alapján könnyedén el tudtam dönteni, hogy pontosan ilyet szeretnék! Ezért az ő receptjét készítettem el és tökéletesen elégedett lettem az eredménnyel. Az eredeti receptet ITT megnézhetitek, de leírom én is. Nem teljesen úgy készítettem, margarin helyett olívaolajat használtam és utólag nézem, hogy folyamat sorrendje is más volt, de szerencsére így is nagyon jól sikerült... sőt, nagyon nagyon jól sikerült. :)
Felmelegítettem 50 ml tejet, abban feloldottam 1 csapott ek. cukrot, majd felfuttattam benne 4 g Dr. Oetker instant élesztőt. Egy tálban kimértem 200 g Nutrifree mix per pane lisztet, beleöntöttem 125 g natúr joghurtot, picit összekevertem, majd belelöttyintettem a már felfutott élesztős tejet. Robotgép dagasztófejével elkezdtem összedolgozni, közben hozzáadtam még 1 tojást, 1 mokkáskanál sót, közben végig dagasztottam.
Rátaláltam Bokor Bogi blogján arra a receptre, amiről a fotók alapján könnyedén el tudtam dönteni, hogy pontosan ilyet szeretnék! Ezért az ő receptjét készítettem el és tökéletesen elégedett lettem az eredménnyel. Az eredeti receptet ITT megnézhetitek, de leírom én is. Nem teljesen úgy készítettem, margarin helyett olívaolajat használtam és utólag nézem, hogy folyamat sorrendje is más volt, de szerencsére így is nagyon jól sikerült... sőt, nagyon nagyon jól sikerült. :)
Felmelegítettem 50 ml tejet, abban feloldottam 1 csapott ek. cukrot, majd felfuttattam benne 4 g Dr. Oetker instant élesztőt. Egy tálban kimértem 200 g Nutrifree mix per pane lisztet, beleöntöttem 125 g natúr joghurtot, picit összekevertem, majd belelöttyintettem a már felfutott élesztős tejet. Robotgép dagasztófejével elkezdtem összedolgozni, közben hozzáadtam még 1 tojást, 1 mokkáskanál sót, közben végig dagasztottam.
Ahogy Bogi is írta, ez egy nagyon lágy tészta, úgyhogy én még 2-3 ek. lisztet hozzáadtam (bár Bogi írta, hogy 1-2 ek-nál ne legyen több, de úgy látszik, hogy az én tojásom még a nagynál is nagyobb volt. :))
Belekevertem még kb. 2 ek. olívaolajat, majd mikor szép simára összeállt a tészta, én vizes kézzel álltam neki a formázásnak - szimpla hülyeség, hogy utálom, ha olaj éri a kezem. :D De vízzel is jól működött. 4 kis gombócot formáztam, sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket, majd kitettem a teraszra, ott megkapták a kellő meleget.
Kicsit megijedtem, amikor széltében kezdtek kelni, na mondom, lepényeket sütök. Aztán egyszer csak megálltak a széltében kelésnek és megindultak felfelé. Fél óráig kelesztettem őket, majd megkentem egy kis tejjel elkevert tojással, megszórtam őket szezámmaggal és 200 fokos sütőben 25 percig sütöttem őket. A sütőben jöttek csak igazán fel, szerintem nagyon guszták lettek. :)
Picit megrepedtek, de elnéztem nekik, mert ennyire jó hamburgerzsemlét búzás változatban sem eszik az ember.
Nagyon köszönöm a receptet Bogi, varázsló vagy! :)
0 hozzászólás