Pillekönnyű gluténmentes kuglóf

Annyira vágytam már egy finom kuglófra. Kalácsokból már rengetegfélét sütöttünk, de az az igazi, foszlós, pillekönyű kuglóf, amit csak a kenyérboltban lehet kapni, még nem sikerült.
Nagymamám nagyon szereti ezt a fajtát, és egyik nap bizony arra jutottam, hogy miért ne tudnám én is megcsinálni? Mindent megtudok csinálni, tehát akkor a kuglófot is. A jelmondatom: lépni kell, nem sajnálkozni.
A tökéletes kenyeremet vettem alapul, hiszen annak az állaga jobb, puhább, mint a búzás verzió. Icipici változtatásokat léptettem érvénybe, így állt össze a kuglóf receptje.
200 g Nutri Free mix per pane lisztet elkevertem 50 g Schär mix B-vel, 1 ek. útifűmaghéjjal, egy csipet sóval, 3 ek. cukorral és 4 g Dr. Oetker instant élesztővel. 
Ráöntöttem egy pici vaníliaaromát, 2,6 dl meleg tejet, hozzáadtam 1 tojás sárgáját és robotgép dagasztófejével elkezdtem összedolgozni. Adtam még hozzá 2 ek. olajat, tovább dagasztottam, majd kettészedtem a tésztát. Az egyiket megszíneztem egy kis kakaóporral - random mennyiség, a színét néztem - majd hozzáadtam még egy kis meleg tejet, hogy kellő állaga legyen, hiszen a kakaó miatt ismét került bele egy kis száraz összetevő, tehát egy kis plusz folyadék is kell. 
Megvan a két tésztánk, a sima és a kakaós, amit egy leheletnyi olajjal kikent Jénaiba apránként elkezdünk rakosgatni - vizes kézzel, mert ragad a tészta. Egy kis sima, egy kis kakaós, rakosgatjuk, rakosgatjuk, időnként mazsolát szórunk rá, amit a következő adag tésztagombócokkal lefedünk.
Ha végeztünk, vizes kézzel végigsimítjuk a tetejét, letakarjuk és meleg helyen 50-60 percig kelesztjük. Gyönyörűen megkel, ekkor lekenjük a tetejét egy kis tejjel elkevert tojássárgájával - hogy olyan szép pirult és fényes legyen, mint a kenyérbolti - majd mehet a 175 fokos sütőbe. Én ilyenkor nem melegítem elő a sütőt, hadd melegedjen a kuglóffal együtt, legalább még van egy kis ideje kelni, ha szeretne.
Kb. 40 percet sül, megvárjuk, míg kicsit hűl, utána könnyedén ki lehet szedni a Jénaiból.
Végtelenül puha, foszlós a végeredmény. :)



sign photo sign_zpsd9768155.png

Share:

1 hozzászólás

  1. Kedves Dori nekem csak Schär mix b lisztem van ez a kuglof aval is mukodne, nagyon szeretnem dat kiprobalni. Koszi

    VálaszTörlés