DECEMBER 12. - Gluténmentes zserbó csigák
Nem most pattant ki a fejemből az ötlet, már régóta kacérkodtam a zserbó csigák gondolatával. A zserbó amúgy is karácsonyi finomság, így hát a december tökéletes időzítés a csodacsigák elkészítésére.
Egyáltalán nem egy nehéz folyamat, végtelenül egyszerű, mégis nagyon finom és kicsit különleges is! :)
Hozzávalók
- 250 g Schär mix B
- 1 ek. útifűmaghéj
- 1 ek. cukor
- 4 g Dr. Oetker instant élesztő
- 1,75 dl meleg tej
- 1 tojás
- 2 ek. olvasztott vaj
- Töltelékhez
- 5 ek. darált dió
- 0,5 ek. porcukor
- 2,5 ek. baracklekvár
- "Kenéshez":
- tej
- vaníliás cukor
A lisztet elkeverjük az útifűmaghéjjal, a cukorral és az instant élesztővel. Ráöntjük a meleg tejet, beleütjük a tojást és robotgép dagasztófejével elkezdjük összedolgozni. Mehet bele az olvasztott vaj, tovább dagasztjuk, majd letakarjuk egy tiszta konyharuhával, feltesszük a cserépkályha tetejére és gyorsan elugrunk a Tesco-ba egy kis karácsonyi bevásárlásra. (Utóbbi nem kötelező, de így biztosan sikerül. )
Alapvetően 50 percnyi kelesztést terveztünk, kicsit elhúzódott a dolog és 1 óra 10 perc lett belőle, de így egy tökéletesen ruganyos, gyönyörű kelt tészta gombóc fogad minket.
Rizsliszttel szórt szilikonlapon kicsit átgyúrjuk, majd téglalap alakúra nyújtjuk.
Rizsliszttel szórt szilikonlapon kicsit átgyúrjuk, majd téglalap alakúra nyújtjuk.
Elkészítjük a tölteléket: a darált diót elkeverjük a porcukorral és a baracklekvárral és készen is vagyunk. :D Amíg ledaráljuk a diót, még egy kicsit kel a tésztánk, ez is volt a cél, úgyhogy egy picit még nyújtunk rajta, hogy ne legyen olyan vastag.
Megkenjük a diós-lekváros töltelékkel, majd feltekerjük és a szokásos cérnás módszerrel leszeljük a csigákat.
175 fokos sütőben 20 percig sütjük, meglocsoljuk meleg, vaníliás cukros tejjel, és visszatesszük még 3-4 percre.
Én csokimázat terveztem a tetejére, hiszen úgy az igazi a zserbó-effektus, de akkor nem látszódtak volna a csiga szép rétegei. :) De azt ajánlom, hogy tegyetek csokit a tetejére, mert úgy még az isteni finomnál is finomabb lesz... :)
"Dórika, van még?"
"Dórika, van még?"
0 hozzászólás