DECEMBER 15. - Gluténmentes mini diós kürtős kalács

Régen nagy kürtős kalács rajongó voltam, bármilyen vásárban jártam, az biztos, hogy betoltam legalább egyet. (Nem jártam egyébként olyan sok vásárban... :D ) Ha most karácsonyi vásárba mennék, tuti megint megkívánnám, így gondoskodom róla előre és elkészítem itthon. :)
Mester kelt tészta liszttel dolgoztam, nagyon jó állagú tésztát kaptam. 

Hozzávalók
  • 250 g Mester család kelt tészta liszt
  • 3 g Dr. Oetker instant élesztő
  • 2 ek. cukor
  • 1 csipet só
  • 1 csapott ek. útifűmaghéj
  • 1,5 dl meleg tej
  • 1 tojás
  • 30 g olvasztott vaj
  • Kenéshez
    • tojássárgája
    • tej
  • Szóráshoz
    • darált dió
    • porcukor
A lisztet elkevertem az élesztővel, a cukorral, a sóval, az útifűmaghéjjal, ráöntöttem a meleg tejet, beleütöttem a tojást, majd elkezdtem összedolgozni. Hozzáadtam az olvasztott vajat, és robotgép dagasztófejével addig dagasztottam, míg szépen elvált az edény falától.
Kb. 50-60 percet hagytam kelni, majd kinyújtottam és vékony csíkokra szeltem fel őket. Mivel mini kalácsok készültek, ezért picit olvasztott vajjal éppenhogy megkent sajtos roló formára tekertem fel őket. Mikor feltekertem, picit még áthengergettem őket, majd nagyon vékonyan megkentem tejes tojássárgájával és 175 fokos sütőben kb. 20 percig sültek.
Amikor kivettem még forrón megkentem őket kevéske tejjel és beszórtam a tetejüket porcukorral elkevert darált dióval. 

Nagyon finomak lettek! :)




sign photo sign_zpsd9768155.png

Share:

4 hozzászólás

  1. Szia Dóri, 3 db kalács lett ebből az adagból?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nem, csak hármat tettem a tányérra. :) Ezek nagyon picikék, körülbelül 10 cm-resek. Nem tudom megmondani pontosan, hogy mennyi lett, talán 15 darab körül.

      Törlés
  2. Szia Dori. Szerinted doves farm liszttel is mukodne?

    VálaszTörlés