DECEMBER 16. - Gluténmentes vaníliapudingos kalács
Egyik nap a suliban nagy bőszen nézegettem az Instagram-ot, amikor szembejött egy kalácska képe. Mutattam is VB-nek (tündér csoporttársam), hogy mennyire jól néz ki, meg kéne sütni. A kalácsból mindössze annyi látszott, hogy csavarva van, a többit a képzeletemre bízta a fotó. :D Így egy vaníliapudingos, mazsolás belsőt álmodtam meg neki. VB áldását adta rá. :)
Hozzávalók:
- 250 g Nutri Free Mix per Pane
- 1 ek. útifűmaghéj
- 4 g Dr. Oetker instant élesztő
- 1 ek. cukor
- 1,6 dl meleg tej
- 30 g olvasztott vaj
- 1 tojás
- Töltelékhez: 3 dl tej, 2 ek. cukor, 25 g gluténmentes vaníliapuding por, mazsola
- Kenéshez: tej, cukor
A lisztet elkevertem az útifűmaghéjjal, a száraz élesztővel és a cukorral, majd ráöntöttem a meleg tejet, beleütöttem a tojást és robotgép dagasztófejével elkezdtem összedolgozni. Hozzálöttyintettem az olvasztott vajat, dagasztottam, majd meleg helyen - cserépkályha teteje - egy órát hagytam kelni.
Amíg kelt, megfőztem a pudingot, hogy legyen ideje hűlni.
A már megkelt tésztát 2 részre osztottam, vékony, hosszú téglalap alakúra nyújtottam, majd megkentem a pudinggal, megszórtam mazsolával és feltekertem, mint a csigát.
Így lett két pudingos tekercsem.
Így lett két pudingos tekercsem.
A két tekercs egy-egy végét összefogtam, összenyomtam majd elkezdtem őket egymáson át csavarni, tekerni? Biztos tudjátok, hogyan. :)
Kiolajozott kenyérformába tettem, a tetejét lekentem tejjel, majd mehetett a 175 fokos sütőbe kb. 25 percre.
Kiolajozott kenyérformába tettem, a tetejét lekentem tejjel, majd mehetett a 175 fokos sütőbe kb. 25 percre.
Ekkor kivettem, megkentem a tetejét már cukros tejjel, visszatettem 4-5 percre, így szépen rákaramellizálódott a cukros tej a tetejére.
Nagyon fincsi lett! :)
0 hozzászólás