DECEMBER 17. - Gluténmentes mákos bejgli

Régen valamiért nem voltam oda a bejgliért, néhány éve pedig már el sem tudom képzelni bejgli nélkül a karácsonyt. Annyira finom, és olyan jó kis karácsonyi hangulatot hoz magával, hogy innentől kezdve (legalább) karácsonyig tutira minden reggel ez lesz a reggelim kakaóval vagy tejeskávéval. :)
Az elmúlt napok legnagyobb büszkesége ez a bejgli... tudjátok mit mondott rá Apa? Hogy olyan finom, mint a Nagypapámé volt. :) Ennél nagyobb dicséret nem is létezik.
Na de lássuk is azt a csoda-receptet 2 kisebb rúd bejglihez!

Hozzávalók:
  • 200 g Nutri Free Mix per Pane
  • 50 g Mester család süteményliszt
  • 3 g Dr. Oetker instant élesztő
  • 1 csapott ek. útifűmaghéj
  • 50 g porcukor
  • 1 csipet só
  • 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 1 tojás
  • 0,5-0,6 dl tej
  • Töltelékhez:
    • 200 g darált mák
    • 160 g porcukor
    • fél citrom reszelt héja
    • kb. 8 ek. tej
A száraz összetevőket alaposan összekevertem, majd elkezdtem összemorzsolni a felkockázott vajjal. Beleütöttem a tojást, majd hozzáadtam a tejet és robotgép dagasztófejével elkezdtem összedolgozni. Mikor szépen összeállt, kitettem a nyújtólapomra, kicsit átgyúrtam, majd kb. 15 percet hagytam állni, amíg elkészítettem a tölteléket, előkészítettem a sütőpapírral bélelt tepsit és picit összepakoltam az eddig keletkezett káoszt.
A töltelékhez elkevertem a darált mákot a porcukorral, hozzáreszeltem a citrom héját, majd kb. 8 ek. tejet adtam hozzá, hogy ne krémes legyen az állaga, hanem morzsalékos, de azért ha összenyomjuk, álljon össze.
A tésztát két gombócra osztottam,vékonyra nyújtottam, majd rátettem a töltelék felét, egyenletesen eloszlattam, behajtottam a két szélét és feltekertem. Megcsináltam ugyanezt a másik gombóc tésztával is, majd betettem őket a sütőpapírral kibélelt tepsibe és lekentem a tetejüket egy icipici tejjel elkevert tojássárgájával. Hideg helyre tettem, hogy rászáradjon a tojássárgája, majd ismét lekentem még egy adaggal és szintén hagytam rászáradni. Ekkor már előfűtöttem a sütőt 175 fokra, majd mielőtt betettem a sütőbe lekentem a tojás fehérjével, és picit megböködtem a tetejét fogpiszkálóval, hogy ne repedjen szét.
175 fokos sütőben kb. 25 percet sült. 
Nagyon büszke vagyok rá és magamra is. Isteni finom lett! :)





sign photo sign_zpsd9768155.png

Share:

5 hozzászólás

  1. Gyönyörű!
    (És másnap milyen, nem szárad ki?)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen! :) Nem, egyáltalán nem szárad ki, nagyon finom :)

    VálaszTörlés
  3. Nekem most időszerű...gratulálok a beiglidhez Dóri! :)
    Elkészítetted esetleg dióval vagy gesztenyével is?

    VálaszTörlés
  4. Szia Dóri! Elkészítettem, isteni lett! 🥰 Tudnál segíteni a diós verzió töltelékében?

    VálaszTörlés
  5. SCHÄR MIX B-vel vajon megéri kipróbálni?

    VálaszTörlés