DECEMBER 17. - Gluténmentes mákos bejgli
Régen valamiért nem voltam oda a bejgliért, néhány éve pedig már el sem tudom képzelni bejgli nélkül a karácsonyt. Annyira finom, és olyan jó kis karácsonyi hangulatot hoz magával, hogy innentől kezdve (legalább) karácsonyig tutira minden reggel ez lesz a reggelim kakaóval vagy tejeskávéval. :)
Az elmúlt napok legnagyobb büszkesége ez a bejgli... tudjátok mit mondott rá Apa? Hogy olyan finom, mint a Nagypapámé volt. :) Ennél nagyobb dicséret nem is létezik.
Na de lássuk is azt a csoda-receptet 2 kisebb rúd bejglihez!
Hozzávalók:
- 200 g Nutri Free Mix per Pane
- 50 g Mester család süteményliszt
- 3 g Dr. Oetker instant élesztő
- 1 csapott ek. útifűmaghéj
- 50 g porcukor
- 1 csipet só
- 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 1 tojás
- 0,5-0,6 dl tej
- Töltelékhez:
- 200 g darált mák
- 160 g porcukor
- fél citrom reszelt héja
- kb. 8 ek. tej
A száraz összetevőket alaposan összekevertem, majd elkezdtem összemorzsolni a felkockázott vajjal. Beleütöttem a tojást, majd hozzáadtam a tejet és robotgép dagasztófejével elkezdtem összedolgozni. Mikor szépen összeállt, kitettem a nyújtólapomra, kicsit átgyúrtam, majd kb. 15 percet hagytam állni, amíg elkészítettem a tölteléket, előkészítettem a sütőpapírral bélelt tepsit és picit összepakoltam az eddig keletkezett káoszt.
A töltelékhez elkevertem a darált mákot a porcukorral, hozzáreszeltem a citrom héját, majd kb. 8 ek. tejet adtam hozzá, hogy ne krémes legyen az állaga, hanem morzsalékos, de azért ha összenyomjuk, álljon össze.
A tésztát két gombócra osztottam,vékonyra nyújtottam, majd rátettem a töltelék felét, egyenletesen eloszlattam, behajtottam a két szélét és feltekertem. Megcsináltam ugyanezt a másik gombóc tésztával is, majd betettem őket a sütőpapírral kibélelt tepsibe és lekentem a tetejüket egy icipici tejjel elkevert tojássárgájával. Hideg helyre tettem, hogy rászáradjon a tojássárgája, majd ismét lekentem még egy adaggal és szintén hagytam rászáradni. Ekkor már előfűtöttem a sütőt 175 fokra, majd mielőtt betettem a sütőbe lekentem a tojás fehérjével, és picit megböködtem a tetejét fogpiszkálóval, hogy ne repedjen szét.
175 fokos sütőben kb. 25 percet sült.
Nagyon büszke vagyok rá és magamra is. Isteni finom lett! :)
5 hozzászólás
Gyönyörű!
VálaszTörlés(És másnap milyen, nem szárad ki?)
Köszönöm szépen! :) Nem, egyáltalán nem szárad ki, nagyon finom :)
VálaszTörlésNekem most időszerű...gratulálok a beiglidhez Dóri! :)
VálaszTörlésElkészítetted esetleg dióval vagy gesztenyével is?
Szia Dóri! Elkészítettem, isteni lett! 🥰 Tudnál segíteni a diós verzió töltelékében?
VálaszTörlésSCHÄR MIX B-vel vajon megéri kipróbálni?
VálaszTörlés