Gluténmentes fahéjas csiga

Már megint elmondhatatlan mértékben várom a meleget, a strandidőt. Viszont némiképp ennek a borongós időnek is megvan a maga előnye: lelkiismeretfurdalás nélkül lehet sütögetni és szaunát csinálni a konyhából. Legutóbb fahéjas csigákat sütöttem, isteni finomak lettek.
100 g Nutri Free mix per pane lisztet, 100 g Schär mix B-t és 40 g Nutri Free mix per pane fibra+-t elkevertem 1 ek. útifűmaghéjjal, 1 ek. cukorral, egy csipet sóval, 4 g instant élesztővel, majd hozzáöntöttem 1,8 dl meleg tejet, beleütöttem egy tojást és összeállítottam a tésztát. Valamivel később 2 ek. olajat is hozzáadtam, majd tovább dagasztottam és 1 órát hagytam kelni.
Amikor megkelt, vékonyra nyújtottam, megkentem 2 ek. porcukor, 1 csapott ek. fahéj és 1 ek. rizskrém keverékével, feltekertem, majd a cérnás módszerrel levágtam a csigákat.
175 fokos sütőben 20 percig sütöttem, majd kivettem, meglocsoltam vaníliáscukros meleg tejjel és még 3 percre visszatettem.
Isteni lett. :)

 
sign photo sign_zpsd9768155.png

Share:

6 hozzászólás

  1. Szia! Gyönyörű a blogod és sok ötletetet tudok hasznosítani a receptekből. A recepteket is próbálnám szívesen , de sajnos nem merem ugyanis... Az általad megadott lisztkeverékek tartalmaznak ezt azt (ilyen olyan keményítőt, néhol lazítót, élesztőt , cukrot stb.). Nekem nem áll módomban a megadott lisztkeverékeket precízen beszerezni és az adalékok miatt, valamint a sütés eredményét rettenetesen befolyásoló mivoltukra való tekintettel, nem merem őket simán Mix B-vel, C-vel vagy egyéb egyszerű lisztkeverékkel, ne adj Isten hajdina - rizs- és egyéb liszttel helyettesíteni. Régóta vagyok kénytelen gluténmentesen sütögetni, tudom milyen fontos a lisztkeverékekek egyes összetevője a siker érdekében, de ahány keverék annyi adalék és én most dobom a törülközőt... Szerintem én lennék a blogod legnagyobb rajongója, ha esetleg nem csak ilyen masszivan Nutri Free és egyéb keverékekkel adnál meg recepteket, hanem esetleg alternatívát is ajánlanál...Az én nyavalgásomat pedig félretéve meg szeretném mondani, hogy csodás a honlapod, egész biztosan sokaknak megkönnyíti a mindennapokat és főként a kezdeteket. Így tovább
    ,köszönet a szorgalmadért és a lelkesedésedért, amivel a receptek tömkelegét osztod meg velünk!
    Üdv és minden jót kívánok!
    Katalin

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katalin!
      Először is nagyon köszönöm a kedves soraidat, nagyon jól esnek! :)
      Az az igazság, hogy rengetegféle gluténmentes lisztet próbáltam már, és igyekszem a lehető legtökéletesebb eredményt elérni, ezért kevergetem őket, próbálom megtalálni a legjobb arányt és a legjobb végeredményt.
      Ahogy az írásodból kivettem, a sima Schär lisztek megfelelőek számodra, így azt tanácsolom Neked, hogy például a kelt tésztákhoz nyugodtan használj csak Schär mix B lisztet, és egy kis útifűmaghéjjal, burgonyapehellyel könnyítsd, lazítsd a tésztát. Hidd el, nagyon finom lesz úgy is, maximum nem lesz annyira puha és könnyű, mint a picit nagyobb rosttartalmú lisztekkel, de az útifűmaghéj megteszi majd a hatását. Úgyis nagyon jó lesz! :)
      Ha kekszet készítesz, ott is nyugodtan vesd be a Schär lisztet, én legutóbb kevertem Schär B-t rizsliszttel, tökéletes islerem lett, majd felteszem a receptjét.
      A rizsliszt egyébként önmagában azért bajos, mert annyira száraz, hogy borzasztóan "törős" és "fújtós" lesz a végeredmény. De ezt például egy kis cirokliszttel lehet ellensúlyozni, mert az viszont viszonylag magas a rosttartalma. Rizsliszt és cirokliszt keverékéből is született már nagyon finom kekszem. :)
      Azért ezeket a változatokat osztom meg a blogon, mert ezekkel a keverékekkel értem el a legtökéletesebb végeredményt. De megértem, ha te különböző okok folytán nem tudod beszerezni, és nagyon szeretnék segíteni Neked. Ha valamelyik recept tetszik és szeretnél egy "egyszerűbb" változatot, akkor csak írj és igyekszem Neked megalkotni egyet. :)
      A kelt tésztáknál - mint például ez a csiga - pedig nyugodtan használj csak Schär B-t (ennél a receptnél mehet 250 g, mert mivel kevesebb a rosttartalma, nem fog annyi folyadékot felvenni), ehhez adj 1 ek. útifűmaghéjat és nagyon finom kelt tésztád lesz, én is készítettem már csak Schär mix B-vel. :)

      Törlés
    2. Sziasztok! :) Nagyon örülök ennek a kérdés-válasznal mert pont ez volt az én problémám is. Nem mindig tudom ezeket a liszteket beszerezni sajnos. :( Álltalában Schär liszteket használok. Köszönjük azért a sok csodás receptet! ;) További sok sikert hozzájuk! Üdv.Anikó :)

      Törlés
  2. Kedves Dóri! Köszönöm a válaszodat! Nos sütikkel kekszekkel nincsen gondom, azokat biztosan és nagyon finoman tudok készíteni. Az én mumusom a kelt tészta. És pont azt szeretem a legjobban...pogácsa, kifli, csiga stb. De akkor megpróbálkozom egy egy recepteddel és csak simán Schär Mix B-vel. Utifűmagot eddig is tettem bele, szóval akkor jó úton voltam. Nekem eddig más receptekkel nagyon frissen elég jók lettek a péksütijeim (nem hú de finomak, hanem
    "nem is olyan rossz "kategória) de ezek már pár óra múlva betonszerűvé váltak. Tudatom, hogy a receptjeiddel hogyan sikerül a csiga és egyéb hőn imádott cuccos gyártása! De előbb várok, amíg alábbhagy a kánikula ☺

    VálaszTörlés
  3. Kedves Dóri!
    Megsütöttem Schär Brot Mix és egy pici hajdinaliszt keverékéből. Rizskrém hiányában vajat köpültem ki cukorral és fahéjjal. A kisfiam azt mondta, hogy ilyet máskor is süthetek ☺.
    Köszönöm szépen a receptet!
    Katalin

    VálaszTörlés
  4. Kedves Dóri!
    Megsütöttem Schär Brot Mix és egy pici hajdinaliszt keverékéből. Rizskrém hiányában vajat köpültem ki cukorral és fahéjjal. A kisfiam azt mondta, hogy ilyet máskor is süthetek ☺.
    Köszönöm szépen a receptet!
    Katalin

    VálaszTörlés