Könnyű, puha gluténmentes kenyér

Itt az új kenyér ünnepe, vétek lett volna nem sütni egy finom, puha gluténmentes kenyeret. Képzeljétek el, érdekes módon én mostanában nem nagyon fogyasztottam sem kenyeret, sem zsemlét. A reggeli/vacsora menüt általában megoldottam sok zöldséggel, és így nem is nagyon igényeltem. Különben meg ha olyanom volt, akkor puffasztott rizst ropogtattam. Ez nem tudatos volt, csak... egyszerűen nem éreztem szükségét. De hát az új kenyér ünnepére naná, hogy süt az ember lánya, és méghozzá micsoda tökéletesen puha, búzásnál is jobb verziót.
Anya órákig nem tért magához, hogy ennyire könnyű, puha kenyeret hogyan tudtam összehozni. Kösz a bizalmat Anya! :D (csak viccelek)
A recept pedig a következő:
200 g Nutri Free mix per pane lisztet, 50 g Schär mix B-t, 4 g Dr Oetker instant élesztőt, pici t, pici cukrot és 1 ek. útifűmaghéjat elkeverünk, majd ráöntünk kb. 2,8 dl meleg vizet és robotgép dagasztófejével alaposan összedolgozzuk. Hozzáadunk még 2 ek. olajat, tovább dagasztjuk, majd egy Jénai tálat kikenünk olvasztott kacsazsírral és a vizes kézzel megformázott tésztakupacot belehelyezzük. Hagytam egy kicsit a konyhapulton kelni, majd bevágtam a tetejét és 60 fokos sütőben kelesztettem tovább 30-40 percig...
Na, most erre varrjatok gombot: körülbelül egy zsemle nagyságú tésztagombócot tettem a Jénai tál közepére... mikor letelt a 40 perc kelesztés, nem hittem a szememnek, gyakorlatilag kirobbant a tálból a kenyérke. Megkentem a tetejét olvasztott kacsazsírral, majd 175 fokra állítottam a sütőt. Újabb csoda: tovább kelt a tésztám, és egy szinttel lejjebb kellett tennem, mert fel akart szökni a sütő tetejéig... egy ponton el is érte a kis huncut.
Körülbelül 40 percet sült, akkor kivettem a sütőből, majd a kis táljából is, és úgy hűtöttem ki. Anyával csak csodáltuk... először csak kívülről, majd belülről is. Egyszerűen annyira puha lett, hogy ilyen puhát még búzás verzióban sem ettem. Azóta sem térek magamhoz.
És ami a legjobb: másnap is hihetetlenül puha!! Mondom, hogy egy csoda ez a kenyér. :)



sign photo sign_zpsd9768155.png

Share:

15 hozzászólás

  1. Amint beszerzem a lisztet sütjük ☺ de szerinted kenyersutoben is megy a dolog??

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. a kenyérsütős dolog érdekelne :)

    VálaszTörlés
  4. Én ezt kifejezetten sütőben sütném, a géphez más receptet használok. De ki kell próbálni, rossz biztos nem lesz. :D De szerintem sütőben puhább, könnyebb lesz. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Amint beszereztem a lisztet kipróbálom ☺

      Törlés
  5. Még csak 1 hónapja diétázom, de már negyedjére készítem ezt a kenyeret. Ma viszont normál élesztővel csináltam és így még puhább, még finomabb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a tippet, akkor majd kipróbálom én is úgy. :) Egy ideje már csak száraz élesztőt használtam, de akkor most mindenképpen teszek egy próbát. :)

      Törlés
  6. Most sül a harmadik kis kenyérkém . Ez valami csoda finomságos szépség. Én már dupla adagot csinálok a biztonság kedvéért. :)
    Ezer hála a receptér nagy segítség! :)

    VálaszTörlés
  7. Most sül a harmadik kis kenyérkém . Ez valami csoda finomságos szépség. Én már dupla adagot csinálok a biztonság kedvéért. :)
    Ezer hála a receptér nagy segítség! :)

    VálaszTörlés
  8. Kérlek megírni h a tetőt rateszed a jénaira vagy sem? Mert a tészta tényleg csodás én ratett, de nekem összeesett sütés közben. Köszönöm. Most szeretnék neli állni újra!

    VálaszTörlés
  9. Mekkora méretü jénait hasznàlsz?

    VálaszTörlés
  10. Szia!Szeretném megkérdezni,hogy ha kihagyom az utifűmaghéjat/mert a kisfiam utifűallergiás/miben kell változtatnom a recepten.Köszi:Móni

    VálaszTörlés
  11. Ez a recepted még mindig szuper!!! Elképesztően finom kenyeret sütöttem ez alapján, nagyon köszönöm! 😊

    VálaszTörlés
  12. Én csak SZÌVBŐL SZERETNÉM MEGKÖSZÖNNI NEKED ezt a fantasztikus receptet!!! Végre és újra finom kenyeret ehetek!!!! 🥰🥰🥰

    VálaszTörlés