DECEMBER 3. - Gluténmentes, rizslisztes mézeskalács

Többen kértétek, hogy kísérletezzek kicsit a rizsliszttel, hiszen kétségkívül ez az egyik legolcsóbb gluténmentes liszt, gyakorlatilag a lisztkeverékek árának töredékéért hozzá lehet jutni. Mivel a december nem telhet el mézeskalács nélkül ott sem, ahol gluténérzékenyek vannak, esetleg nem tudják megengedni maguknak a drágább liszteket, íme a rizslisztes változat. :)

Hozzávalók

  • 20 dkg rizsliszt
  • 1 ek. útifűmaghéj
  • 0,5 tk. gluténmentes sütőpor
  • 6 dkg porcukor
  • fahéj, őrölt szegfűszeg
  • 1 tojás
  • 2 ek. méz
  • 3 dkg felmelegített, de nem olvadt Liga margarin
A rizslisztet elkeverjük az útifűmaghéjjal, a sütőporral és a porcukorral. Fahéjjal, őrölt szegfűszeggel ízlés szerint karácsonyivá tesszük, majd beleütjük a tojást, hozzáadjuk a mézet és a  felmelegített, még nem olvadt, de már olvadásnak indult Liga margarint.
Elkezdjük morzsolgatni, majd szépen össze fog állni. Ha összeállt, kitesszük a rizsliszttel szórt deszkára, szilikonlapra, és 20 percig hagyjuk - dolgozzon az útifűmaghéj.
Ha letelt a 20 perc, átgyúrjuk, ha kell gyúrunk még bele egy kis rizslisztet, ha törősnek, száraznak ítéljük, akkor pedig egy kevéske tejfölt, vagy kókuszkrémet - nekem még lisztet vett fel.
Érezni fogjuk a kellő állagot, ne legyen túl lágy, de nagyon kemény sem. Ismét rizslisztezzük a deszkát, majd vékonyra nyújtjuk és kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 175 fokos sütőben kb. 10-12 perc alatt addig sütjük, míg egy picit meg nem pirul.
Szerintem nagyon szépek és emellett finomak is! :)
Nem akartam most a cukormázzal időzni, ezért mazsolával díszítettem.





 sign photo sign_zpsd9768155.png

Share:

5 hozzászólás

  1. Nagyon köszönöm a receptet, az idén végre megint lesz mézeskalácsunk :))

    VálaszTörlés
  2. Szia, Dóri! Mennyire lett puha ez a mézeskalács?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Ez a rizslisztes változat nem puha, inkább ropogósabb. :)

      Törlés
  3. Teljesen jó a recepted Dori, tegnap elkészítettem. Fele mennyiséget vékonyra nyújtottam,fenyőfák készültek belőle, ez sütés után puha, de roppanós lett. A tészta másik felét egy kicsit vastagabbra (3-4 mm) hagytam, ebből készültek mézes karikák - ez sütés után teljesen puha. Feltettem az oldalamra, természetesen forrásmegjelöléssel.

    VálaszTörlés