Gluténmentes mákos tekercs

2009-ben szúrtam ki ezt a péksüteményt, amikor vezetni tanultam. Az oktatóm mindig megállt egy pékségnél és vett magának egy sós és egy édes péksüteményt. A sós esetében mindig valami mást választott, de az édes mindig mákos tekercs volt. Annyira jól nézett ki, hogy én is mindig megkívántam, de csak egyszer ettem belőle - akkor még nem tudtam, hogy gluténérzékeny vagyok. Mindenesetre mély nyomokat hagyott bennem, nem csak kinézetre volt étvágygerjesztő, nagyon, de nagyon is finom volt.
Tegnap valamiért eszembe jutott, és gyorsan elkezdtem keresgélni valami jó kis receptet. Egyedül a Mézes otthon blogon bukkantam rá. Teljesen ugyanúgy nézett ki a képeken, mint anno a pékségben, úgyhogy már csak mákot kellett vennem. :)

1 dl langyos, cukros tejben felfuttattam 10 g élesztőt, majd mikor felfutott, 150 g Schär mix B, 100 g Nutri Free mix per pane, egy csipet só és egy ek. cukor keverékébe öntöttem. Hozzáadtam egy tojást és 60 g olvasztott vajat, majd robotgép dagasztófejével addig dagasztottam, míg el nem vált az edényem falától. Isteni jó állaga lett. :)
45 percet hagytam kelni, addig elkészítettem a tölteléket. Ledaráltam 20 dkg mákot, hozzáadtam 7 dkg cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, 2 dkg rizsdarát és 2 dl tejet. Ezt jól összefőztem, majd hagytam kihűlni.

Amikor megkelt a tészta, és a töltelék is kihűlt, a tésztát téglalap alakúra nyújtottam, megkentem a töltelékkel, majd megjelöltem a tészta közepénél, és mindkét oldalról odáig feltekertem. Körülbelül 4 cm-res szeleteket szeltem, megkentem tejes tojássárgájával és zsírpapírral bélelt tepsibe tettem őket. 175 fokon sütöttem 20 percig.

Olyan, mint a pékségben volt. :)
És még ma is (másnap) mint a friss...puha és fincsi. :)




sign photo sign_zpsd9768155.png

Share:

2 hozzászólás

  1. és ezt cukrosok is ehetik ha a cukrot édesítőre cserélem? köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt sajnos én nem tudom megmondani, ki kell számolni a szénhidrát tartalmát és akkor meglátod, hogy belefér-e. :)

      Törlés