Gluténmentes mákos szívek

A minap bekukkantottam Barbi konyhájába, és nagyon megtetszettek a finomságok, amiket készít! Elsőként a mákos szíveknek ugrottam neki - természetesen gluténmentesen -, egyrészt nagyon jól néznek ki, másrészt pedig imádom a mákot! Én csak fél adagot készítettem el, pedig úgy tűnt, hogy a család nem bánta volna, ha több készül... :)
Annyit változtattam a recepten, hogy picit csökkentettem a cukor mennyiségét, instant élesztővel dolgoztam, laktózmentes tejfölt és laktózmentes vajat használtam, na meg persze a jól bevált Nutri-Schär kombót vetettem be a liszt helyett.
125 g Schär mix B és 125 g Nutri Free mix per pane keverékébe beletettem 4 g Dr. Oetker instant élesztőt, 2 ek. cukrot, egy csipet sót (Nutri miatt elég egy kevéske). Ment még hozzá 125 g laktózmentes tejföl, 1 tojás és 50 g laktózmentes vaj felolvasztva. Robotgép dagasztófejével alaposan összedolgoztam a tésztát, majd mikor már szépen összeállt, letakartam és 3 órára (!) betettem a hűtőbe. Ez az a kelt tészta, amit előtte nap is nyugodtan bedagaszthatunk, Barbi biztosít bennünket arról, hogy másnap este is tökéletes szolgálatot fog tenni. 
A 3 (vagy több) órát mindenki töltse úgy, ahogy szeretné, ehhez nem adok tippeket! :D
A töltelék is elég egyszerűen készül, csupán annyi a dolgunk, hogy 100 g darált mákot 40 g porcukorral, 1 ek. lekvárral (én meggylekit használtam), 1 ek. mézzel és (bár a recept ehhez a mennyiséghez 25 ml tejet ír, én majdnem 50-et beletettem) 40-50 ml laktózmentes tejjel összemelegítünk, én hagytam, hogy egyet rottyanjon, majd levettem a tűzről és hagytam hűlni.
Ha eleget pihent a hűtőben a tésztánk, akkor kivesszük és kb. fél óráig hagyjuk, hogy picit átmelegedjen. A tésztagombócot 6 kisebb gombócra szedtem, majd egyesével kinyújtottam és formáztam, ahogy Barbinál láttam. ITT megnézhetitek.
A kész szíveket sütőpapírral bélelt tepsiben még hagytam egy picit pihenni, majd megkentem tejes tojássárgájával a tetejüket és 175 fokos sütőben 25-30 percig sütöttem őket.
Isteni finomak lettek!


Nem csak finomak, hanem szerintem gyönyörűek is! :)
(Dórika, lehet még enni?)
sign photo sign_zpsd9768155.png

Share:

2 hozzászólás

  1. Nagyon guszta, de vajon a Nutri free-t nem lehet mixB vel vagy rizs lisztel pótolni. Az most nincs itthon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos vagyok benne, hogy Schär mix B-vel is tökéletes lesz! :)

      Törlés