Gluténmentes darált keksz

Amikor ennyire meleg van, és a sütő bekapcsolása szaunává változtatja a konyhát - egyébként a sütőnek nem kell sokat hozzátennie, mert gyakorlatilag nélküle is egy könnyedebb szauna a konyha, meg úgy amúgy az egész ház - szerintem mindenki hálát ad a sütés nélküli süteményeknek. Persze ott vannak a pohárkrémek, fagylaltok, joghurtos-zselatinos torták, amikhez nincs szükség tésztára. De a legtöbbjükhöz darált keksz szükséges, amivel könnyedén egy tészta-alapot tudunk varázsolni az amúgy sütés mentes tortánknak. Aki nem gluténmentesen étkezik, annak ez könnyen megoldható, bemegy a boltba és vesz egy zacskó darált kekszet. Aki gluténérzékeny, az örül, ha valahol a környéken talál egy zacskó/doboz gluténmentes kekszet, és azt otthon ledarálja... viszont a legtöbb gluténmentes keksz nem éppen olcsó. Nevezzük nevén a gyereket: nagyon drága. Ezért most kifejlesztettem egy olyan kekszreceptet, ami konkrétan darált keksznek indult. Rizslisztből készítettem, gondoltam, ha törik, törik. Amúgy is összetöröm utána.
Rizslisztet és ciroklisztet is elég jó áron kapunk, így egy olcsó keksz jön ki belőle. Ami a vicces egyébként, hogy simán lehet belőle rendes keksz is, mert nem tört. :D Na, mindegy...szóval van egy olcsó keksz receptünk is!
23 dkg rizslisztet összekevertem 2 ek. cirokliszttel, ez a rosttartalma miatt jó, kicsit "puhítja" is a tésztánkat. Hozzáadtam 7 dkg cukrot, 12,5 dkg Liga margarint, 1 tojást és elkezdtem összemorzsolni. Egy idő után már tudtam gyúrni is, szépen összeállt.
Esztétikára nem törekedtem, hiszen darált keksznek készült, tehát nem volt fontos, hogy jól nézzen ki. Ezért csak gombócokat gyúrtam belőlük, majd a gombócokat kilapítottam. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket, majd 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütöttem. Az idő függ attól, hogy milyen vastagságúak a kekszek, ha vékony, akkor 10 perc alatt is kisül, az enyémek most picit vastagabbak voltak. 
Miután kihűltek, ledaráltam őket és eltettem, hogy ha bármikor megkívánunk egy kis gluténmentes sütés nélküli süteményt, az alapunk már megvan! :)



sign photo sign_zpsd9768155.png

Share:

3 hozzászólás

  1. Szia, érdekelne, hogy a liga margarin gluténmentes e.. mert én nem mertem eddig margarint használni, csak vajat .

    VálaszTörlés