DECEMBER 14. - Gluténmentes Szafi Free bejgli

Bár a tavaly elkészített bejglim után azt hittem, sosem próbálok ki más receptet, többen írtátok, hogy milyen finom bejglit sütöttetek Szafi Free Expressz lisztkeverékből, így gondoltam, én is kipróbálom. :) Az már alapból elnyerte a tetszésemet, hogy nem kellett keleszteni, és extra gyorsan elkészültem vele.
Készítettem egy diós és egy mákos változatot is az eredeti recept alapján haladva, amit ITT megtaláltok.

Hozzávalók egy rúdhoz
  • 125 g Szafi Free Expressz lisztkeverék
  • 20 g porcukor
  • 0,5 g só
  • 10 g frissen facsart citromlé
  • 140 g szobahőmérsékletű víz
A vízbe beleöntöttem a citromlevet, hozzáadtam a sót és a porcukrot, végül a lisztet is. Először még fakanállal kevergettem, majd már gyúrhattam, szépen összeállt. 5 percre félretettem pihenni, addig elkészítettem a töltelékeket.

Mákos töltelék
  • 80 g darált mák
  • 40 g kristálycukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 g útifűmaghéj
  • 30 g sütésálló lekvár
  • 20 g frissen facsart narancslé (kedvenc összetevőm ♥)
  • 25 g mazsola (én ezt kihagytam, nálunk senki sincs oda érte)
Diós töltelék
  • 80 g darált dió
  • 40 g kristálycukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 g útifűmaghéj
  • 20 g sütésálló lekvár
  • 25 g mazsola nekünk szintén elmaradt
Egy rúd bejglihez való tésztát alaposan átgyúrtam, majd 20x25 cm-es téglalapra nyújtottam. Eloszlattam rajta a tölteléket, majd a két szélét behajtottam és feltekertem.
Olajjal lekent zsírpapírra tettem őket, megkentem a tetejüket narancslével és szívószál segítségével megszúrkáltam, hogy teret adjunk a gőznek. Bár nekünk szerencsére nincs problémánk a tojással,  annyira megtetszett ez a narancsleves verzió, hogy nem hagyhattam ki. :)

180 fokos sütőben 30 percig sütöttem őket, kivettem, lekentem újból narancslével, majd mehetett vissza 200 fokos sütőbe 22 percre.
Nagyon finom lett, bár engem inkább egy nagyon könnyű, légies kalácsra emlékeztet. :)

Share:

0 hozzászólás