DECEMBER 5. - Gluténmentes mézes puszedli
Számomra ez is tipikus karácsonyi finomság annak ellenére, hogy nem az. :D De ízvilágát tekintve abszolút a téli ünnepek isteni édes és fűszeres ízeit adja, úgyhogy tökéletes száraz sütemény az adventi időszakra. :)
Szintén egy olyan édesség, amit előre el lehet készíteni és dobozban vígan kivárja az ünnepeket, hacsak rá nem jár a család és fogy el az egész adag 1-2 nap alatt.
Pöcus barátnőm küldte át a receptet, amit ők már elkészítettek és odavoltak érte, hát én sem haboztam sokáig... :)
Hozzávalók
- 450 g gluténmentes süteményliszt
- 80 g porcukor
- 1 púpos tk. sütőpor
- 2 tk. cukrozatlan kakaópor
- 1 púpos tk. mézeskalács fűszerkeverék
- 1 tojás + 1 tojás sárgája
- 1 ek. tejföl
- 150 g méz
- 80 g vaj
A száraz összetevőket elkeverjük, majd a tojással, tejföllel, mézzel és vajjal tésztát gyúrunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe tojássárgája méretű gombócokat formázunk a tésztából és úgy tesszük le egymás mellé őket, hogy legyen egy kis helyük terjeszkedni. Én olvasztva adtam hozzá a vajat, így nekem egy kicsit ragacsos lett a tésztám, de ez nem rettentett el, vizes kézzel formáztam meg a golyókat, így is tökéletesen jó lett. :)
180 fokos sütőben 12 percig sütöttem a puszedliket, majd a tetejüket 100 g porcukorral felvert tojásfehérjébe mártottam. Isteniek lettek, pont mint az igazi.
Apa szerint: "Dórika, ez teljesen olyan lett, mint a bolti." :)
0 hozzászólás